رهبری چیست ؟و کیست؟

رهبر چیست؟ و کیست؟چگونه رهبر خوبی باشیم؟

برای مطالعه روی ادامه مطلب لمس کنید 

لایک یادتون نره  


 


رهبری چیست؟

به زبان ساده رهبری به معنای تاثیرگذاشتن روی دیگران، نفوذ در دل آنها و همراه ساختن آنها می باشد. بنابراین زمانی که دیگران به دلخواه خود و نه از روی اجبار، از شما پیروی می کنند و با شما همراه می شوند، شما در حال رهبری کردن هستید.


براین اساس عنصر کلیدی این تعریف، نفوذ در دل دیگران می باشد. یعنی دیگران رهبر را دوست دارند، او را می پسندند و چون قبولش دارند از وی پیروی می کنند. آنها از وی الهام می گیرند و باور دارند که او می تواند آنها را به خواسته هایشان نزدیک تر کند.


 


رهبری چیست؟ رهبر کیست؟ تفاوت رهبر و مدیر در چیست؟


 


تصورات نادرست راجع به رهبری

خیلی از افراد تصور می کنند که رهبری فقط مربوط به شرکت های کسب و کار بزرگ یا رهبری سیاسی جوامع و بنابراین مربوط به افراد خاصی می باشد. این تصور البته غلط نیست اما بیانگر همه ماجرا نیست. در واقع رهبران سیاسی یا رهبران شرکت های بزرگ کسب و کار در بالاترین سطح در حال رهبری هستند.


اما طبق تعریفی که از رهبری داشتیم همه می توانند در سطح خودشان یک رهبر باشند و هستند.

هر زمان که شما کسی را با ایده خود همراه می سازید طوری که فرد به دلخواه از شما پیروی کند، در حال رهبری کردن هستید. ممکن است شما یک معلم باشید که شاگردان خود را با هدف ارتقای سطح و ادب آنها هدایت می کنید. بنابراین شما در سطح کلاس خود در حال رهبری کردن هستید.


اگر فرزند شما با اشتیاق و به دلخواه در زمینه خاصی از شما پیروی کند یعنی شما در آن زمینه مشغول رهبری فرزندتان هستید. وقتی در محیط کار مدیرتان در رابطه با یک موضوع با ایده شما همراهی می کند شما در حال رهبری هستید.


وقتی یک مربی ورزشی تیمش را به رتبه نخست می رساند و شاگردانش با اشتیاق، راهنمایی های وی را دنبال می کنند ولی در حال رهبری است.


بنابراین همه در سطح خودشان و در موضوعات مختلف می توانند رهبر باشند و البته همزمان می توانند در رابطه با موضوعات دیگر پیرو باشند.


آنچیزی که باعث تفاوت می شود سطح رهبری کردن است. مسلما هر رهبری که تعداد بیشتری از افراد را هدایت کند، در سطح بالاتری به رهبری مشغول است و مسئولیت خطیرتری به عهده دارد. ولی چیزی که مهم است این است که ما در هر سطحی که هستیم مهارت های رهبری خود را بالاتر ببریم و برای زندگی خود و اطرافیان خود الهام بخشی و اثرگذاری بیشتری داشته باشیم.


بنابراین رهبری برای همه است و همه ما باید رهبری را بیاموزیم.

 


چرا باید مهارت های رهبری خود را ارتقا دهیم؟

پرسیدن این سوال مانند آن است که بپرسیم چرا باید فرد موثرتری باشیم؟!


رهبران موثرترین افراد این عالم هستند. بنابراین وقتی برای بهبود مهارت های رهبری خود تلاش می کنیم یعنی برای افزایش حیطه اثرگذاری و موفقیت بیشتر خود تلاش می کنیم.


همه ما برای موفقیت نیاز به کمک و حمایت دیگران داریم. رهبران آن چنددرصد محدود جامعه هستند که به دلیل قابلیت های بالای خود این توان را دارند که در راه کسب اهداف ارزشمند، الهام بخش و هدایت گر دیگران شوند و آنها را با خود همراه سازند و البته در این مسیر آنها موجب موفقیت پیروان خود نیز می شوند.


آقای جان سی ماکسول از صاحب نظران حوزه رهبری در کتاب خود «21 قانون کلیدی رهبری» بیان می کند تسلط بر مهارت های فنی می تواند باعث موفقیت محدود شما شود ولی آنچه دامنه موفقیت شما را گسترده می کند و سبب اثرگذاری فوق العاده شما می شود، مهارت های رهبری است.


 


رهبری چیست؟ رهبر کیست؟ تفاوت رهبر و مدیر در چیست؟


 


بالا بردن قابلیت های رهبری شما نتایج فوق العاده ای برای شما دارد:

اعتبار شما در موقعیت های مختلف برای مثال در خانواده و فامیل، در محیط کار، در محیط دوستان و درجامعه بالا می رود.

درآمد شما و موقعیت شغلی شما ارتقا قابل توجهی خواهد داشت.

اثرگذاری شما در زندگی شخصی، در خانواده، در کار خود و در جامعه افزایش می یابد.

دیگران شما را دوست خواهند داشت و همواره دوست دارند که در کنار شما باشند.

شما یک فرد عامل و صاحب سبک و تفکر خواهید بود و الهام بخش بسیاری از افراد دیگر در خانواده و محیط کار و دوستان و جامعه خواهید بود.

و از همه مهم تر اینکه بدلیل زندگی کردن قابلیت ها و استعدادهای ویژه تان و اثرگذاری خوبی که بر دیگران دارید از خودتان و زندگی خودتان رضایت خواهید داشت.

 


آیا رهبری قابل آموزش است؟

این یک سوال مهم است. در گذشته تصور می شد که توان رهبری یک موهبت خاص است که افراد به طور ذاتی یا از آن برخوردار بودند و یا نبودند اما مطالعات محققان و دانشمندان در سال های اخیر نشان داده است که اینطور نیست.


مطابق تحقیقات می توانیم بیان کنیم بعضی از افراد به طور بالقوه پتانسیل و استعداد رهبری را بیشتر از بقیه دارند، اما توان رهبری با آموزش و تمرین کاملا قابل بهبود و ارتقا است. بنابراین هرکسی می تواند نسبت به وضعیت فعلی خود رهبر بهتری باشد. البته به شرطی که بخواهد و تلاش کند.


 


صحبت کردن و قدرت بیان مدیران با کارمندان را حتماً مشاهده کنید

 


تفاوت رهبر و مدیر چیست؟

احتمالا شما هم راجع به تفاوت رهبر و مدیر شنیده اید. درک این تفاوت بسیار مهم است. قبل از بررسی این تفاوت ها به این نکته توجه کنید که رهبری و مدیریت دو نقش متفاوت هستند و لزوما به دو فرد متفاوت اشاره ندارند.


یعنی یک نفر می تواند همزمان هم رهبر باشد و هم مدیر و در هر یک قوی یا ضعیف باشد و حالت ایده ال آن است که یک مدیر بتواند خودش را به سطح یک رهبر ارتقا دهد.

در ادامه به چند تفاوت اصلی رهبر و مدیر اشاره می شود:


 


1- قدرت رهبر از محبوبیت و مقبولیت میان مردم حاصل می شود

معمولا مدیران قدرت خود را از سلسله مراتب رسمی تعریف شده در سازمان یا عرف های تعریف شده جامعه می گیرند. اما رهبری فراتر از قوانین و عرف است.


رهبری به معنای نفوذ در دل دیگران و جلب حمایت و همکاری افراد است.


یعنی رهبر قدرت خودش را از مقبولیت و محبوبیت میان دیگران بدست می آورد. طبق این استدلال ممکن است رهبری داشته باشیم که لزوما نقش تعریف شده مدیریتی نداشته باشد ولی به دلیل مقبولیت زیادی که میان همگان دارد به رهبری بپردازد.


یا معلمی که شاگرد خود را با استفاده از نقش رسمی خود به کاری وادار می کند در حال مدیریت است ولی اگر کاری کند که شاگردش با میل و علاقه خود به حرف او گوش کند در حال رهبری می باشد.

 


2- کار رهبر ایجاد تحول است

معمولا مدیر به دنبال استفاده بهینه و کارامد از شرایط موجود است. بنابراین مدیران به دنبال تغییرات اساسی نیستند. اما کار رهبران ایجاد تحول در شرایط فعلی است. رهبران چشم اندازی ارزشمند و باشکوه تعریف می کنند و دیگران را در جهت رسیدن به این چشم انداز انگیزش می کنند.


رهبران با اینکار شرایط فعلی را به شدت دگرگون می کنند اما مدیران به هدف گذاری ساده بسنده می کنند.

 


3- رهبران احساس پیروان را درگیر می کنند

مدیران معمولا از روی منطق وظایف تعیین شده دیگران را برای آنها توضیح می دهند، اما کار رهبران اساسا متفاوت است. رهبر عمدتا با استفاده از انگیزش و تهییج هیجانی پیروان در آنها شور و اشتیاق برای حرکت به سمت اهداف را ایجاد می کند. به دلیل همین ویژگی توجه به احساسات دیگران است که دیگران رهبران را دوست دارند و از آنها پیروی می کنند.


البته این امر به معنی آن نیست که رهبران کارهای منطقی نمی کنند. بلکه آنها از منطق نیز طوری استفاده می کنند که احساسات پیروان را با خود همراه سازند.


  


4- رهبران به چرایی کارها توجه دارند

مدیران بیشتر به دنبال انجام درست کارها هستند و رهبران به دنبال انجام کارهای درست.


مدیران برای دیگران چگونگی انجام درست کارها را توضیح می دهند اما رهبران اول به دنبال این هستند که بدانند چرا باید کارهای خاصی انجام شود.


رهبران وقتی چرایی انجام کارها را متوجه شوند، بدون توجه به سختی و دشواری آنها دیگران را برای انجام آنها هدایت و انگیزش می کنند و می دانند که چگونگی انجام این کارها را پیدا خواهند کرد.


 


رهبری چیست؟ رهبر کیست؟ تفاوت رهبر و مدیر در چیست؟


 


5- رهبران روی تعهد دیگران حساب می کنند

کار مدیر کنترل کردن دیگران و تنبیه و تشویق آنها با استفاده از قدرت رسمی است تا کارها انجام شود.


مدیران با اینکار به دنبال بالابردن اطاعت پذیری افراد هستند اما رهبران می دانند که جلب تعهد افراد، اثربخش ترین راه جلب همکاری آنان است.


رهبران این کار را با رفتار درست با دیگران و حمایت از عملکرد و استعدادهای آنها انجام می دهند. به این ترتیب پیروان به رهبر علاقمند می شوند و به وی متعهد می شوند.



۵ ۱
۳۰
مرداد
سلطان علی نایبی
 سلام 
مطلب بسیار خوبی بود.
همچنین دنبال شدید.
موفق باشید
ممنون 
۳۰
مرداد
Siamak Bagheri
مطلب طولانی بود . . . زیاد نخوندم ولی لایک کردم ^_^
ممنون 
تنها امکان ارسال نظر خصوصی وجود دارد
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
نظر شما به هیچ وجه امکان عمومی شدن در قسمت نظرات را ندارد، و تنها راه پاسخگویی به آن نیز از طریق پست الکترونیک می‌باشد. بنابراین در صورتیکه مایل به دریافت پاسخ هستید، پست الکترونیک خود را وارد کنید.